D1: Geweldig geslaagde machtsgreep in Barneveld!!

Als er voorafgaand aan een wedstrijd veel te lezen valt over de te spelen ‘topper’ in de tweede divisie dames, dan ontkom je er ook als Wevo’70 niet aan. Uiteraard heb je het in de voorafgaande week in de trainingen over de komende tegenstander. Daar verschilt het nog niet zo, maar als het om de nummers 1 en 2 gaat en er zit maar 1 puntje tussen, dan is het toch net even anders. En als de koploper het ook nog presteert om van Apollo 8 met 4-0 te winnen in Borne, uitgerekend de enige ploeg waartegen Wevo’70 het onderspit moest delven in een spannende wedstrijd (1-3), ja dan….

Met wat voorinformatie over de tegenstander in de bagage, reisden we zaterdag af naar de kippenhoofdstad. Uiteraard liep de voorafgaande wedstrijd (weer) uit en konden we met 10 minuten vertraging aan de wedstrijd beginnen. De start was voor de thuisploeg. Een blok en sterke aanval zetten 2-0 op het scorebord.

Los
Maar toen kwamen we los. Eenmaal aan service, begon Wevo’70 met een strak serviceplan te spelen. Die tactiek zette de passlijn van KAP Makelaardij/SSS direct onder druk. En zo ontspon zich een mooie wedstrijd met veel rally’s. En, door de niet aflatende servicedruk, bleef Wevo’70 aan de goede kant van de score. Via 2-5 en 7-12 kwam KAP Makelaardij/SSS wel een paar keer dichterbij, maar bleef de 5 punten voorsprong tot aan het einde intact: 20-25 (0-1).

Geen vat op de service
In set 2 ging het niet veel anders. KAP Makelaardij/SSS kreeg geen vat op de servicedruk en moest constant op zoek naar voorspelbare oplossingen. Daar konden wij onze verdediging steeds mooi op instellen en de rally vervolgens overnemen: 18-25 (0-2).

Hoog concentratieniveau
De lastige derde set leek eigenlijk helemaal niet lastig te worden, want we konden het hoge concentratieniveau vasthouden in het begin van de set. Op 4-7 en 12-16 leek ook deze set hetzelfde verloop te gaan krijgen. Echter: onze service begon te haperen en de speelsters van KAP Makelaardij/SSS konden laten zien, dat zij na zes speelronden niet voor niets bovenaan stonden. Punt voor punt kwamen ze terug en met snelle aanvallen door het midden hadden wij even geen passend antwoord. Twee keer de rust pakken in een time-out en twee keer benadrukken waar het hiervoor zo goed door is gegaan: in de afspraken blijven spelen. Op 20-20 zorgden twee denderende killblocks voor een gaatje naar 20-22. Daar toonden we weer aan dat we dat heel cool kunnen uitspelen, de eerste kans op 23-24 was direct raak: 23-25 (0-3).

Poldermodel-oplossing
Wisselen van kant in de wetenschap dat je hebt gewonnen van de koploper! Dat is een plezierig stukje lopen. Maar dan moet je nog een set spelen. Ik kan er maar niet aan wennen dat je op het moment dat de wedstrijd is beslist, door moet spelen en dat dat ook nog om serieuze punten gaat! Zo’n poldermodel-oplossing kan ook alleen maar in Nederland……. Wat mij betreft gaat dat er in de landelijke competitie van af en krijgen wij ook de telling van de eredivisie! Want het belang van zo’n vierde set kan veel betekenen. Vijf punten verschil met je tegenstander maken of 3, dat kan op het einde van de competitie een wereld van verschil uit maken!

De ruggen gerecht
Set 4: We begonnen niet sterk. We wilden wel, maar ‘het’ was er net niet. Gevolg: KAP Makelaardij/ SSS rook haar kans en liep uit. 4-0 werd 9-3 en voor de 10 waren de time-outs al verbruikt aan de zijde van Wevo’70. Maar na de tweede time-out werden de ruggen nog een keer gerecht: een inhaalrace werd gestart! KAP Makelaardij/SSS leek de set vast in handen te hebben, maar met de weer toenemende servicedruk van Wevo’70 leek het zelfvertrouwen met elk punt af te brokkelen. Op 10-6 en 14-11 vluchtte de thuisploeg in een time-out, maar op 16-16 stonden we weer langszij. Even ging het om en om, maar boven de 20 sloegen we een gaatje en met weer 23-25 (0-4) werd het zowaar een vijfpunter! Die uitslag hadden er niet veel voorspeld, op voorhand.
‘Dit is heel knap’
Trainer/coach Gerjan Heerkes was na afloop logischerwijs niet alleen tevreden maar ook onder de indruk. “Je hoopt er vooraf op, dat hetgeen we samen hebben bedacht in aanloop naar deze wedstrijd ook kunnen uitvoeren. Maar dat we dat ook op deze manier zo lang op zo’n niveau kunnen doen, is werkelijk heel knap. En dan vervolgens in de laatste set ook nog eens op karakter terugvechten in een set, kunnen we blijkbaar ook! En dan vind ik de uitslag niet eens geflatteerd, maar ook verdiend.”